Als je kritisch naar deze titel en naam kijkt kun je jezelf afvragen of dit wel juist en gepast is.
Vooral als een paar blanke meisjes dit thema onder de loep nemen en kijken hoe racisme in de huidige samenleving speelt. Dit is juist de reden voor ons om voor deze provocerende naam en titel voor dit blog te kiezen.
We willen op dit blog kijken naar veel verschillende vormen van vooroordelen en discriminatie. De scheidingslijn tussen vooroordelen en discriminatie is heel erg klein. Wat voor de ene als een grapje is bedoeld kan voor iemand anders heel gevoelig liggen en op een andere manier geïnterpreteerd worden. Maar wanneer spreken we nu eigenlijk van discriminatie? We hebben de definitie even opgezocht, wikipedia zegt het volgende: "Discriminatie betekent letterlijk: "het maken van onderscheid". De betekenis van het woord discriminatie is in maatschappelijk en juridisch opzicht gaan afwijken van de letterlijke betekenis; in die context wordt onder discriminatie verstaan: "het onrechtmatig onderscheid maken tussen mensen of groepen". Bij de vraag of het maken van onderscheid tussen mensen discriminatoir is, is het van belang om na te gaan of gelijke gevallen ook gelijk behandeld worden.” (Discriminatie.Wikipedia.Web.17.Dec.2013. <http://nl.wikipedia.org/wiki/Discriminatie>)
Discriminatie is een veel terugkerend onderwerp in de samenleving en komt overal voor. Wij willen ons toespitsen op discriminatie in sollicitatie procedures. Selectief keuzes maken of discriminatie? Een erg gevoelig onderwerp dat vooral de laatste tijd in opspraak kwam. Sollicitant Jeffrey Koorndijk werd afgewezen voor een stage bij een electronicabedrijf in Arnhem op basis v an zijn huidskleur. Dit werd duidelijk nadat er een interne mail in zijn inbox terecht kwam. Een medewerker mailt het volgende naar zijn baas: "Heb nog even gekeken, is niks. Ten eerste een donker gekleurde (een neger). En op zijn cv weinig tot geen ervaring met computers", mailt een medewerker van het electronicabedrijf aan zijn baas.” Het is niet te ontkennen dat de sollicitant hier zwaar gediscrimineerd wordt. (Sollicitant afgewezen,Telegraaf,27.Nov.2013,Web.19.Dec.2013,http://www.telegraaf.nl/binnenland/22091198/___afgewezen_om_huidskleur___.html>)
We willen in ons onderzoek niet alleen kijken naar discriminatie op basis van huidskleur maar ook naar alle andere vormen van discriminatie zoals: geslacht, afkomst en geaardheid. Er zijn verschillende onderzoeken en experimenten uitgevoerd die veel informatie verstrekken over het onderwerp. We hebben een probleemstelling gevormd die de leidraad in ons onderzoek moet vormen.
„Hoe kan discriminatie in een sollicitatie procedure worden bestreden zonder de sollicitant en de tegenpartij te schaden?”
Deze vraag staat centraal in ons onderzoek. We willen graag de stem laten horen van beide partijen, we gaan sollicitanten interviewen die discriminatie ervoeren gedurende de sollicitatie maar ook de werkgevers willen we graag vragen wat hun ervaringen zijn en hoe ze omgaan met deze kwestie. Daarnaast gebruiken we de resultaten uit een onderzoek van het sociaal cultureel planbureau dat werd gepubliceerd in 2012 „Op achterstand, discriminatie van niet-westerse migranten op de arbeidsmarkt.” We zijn ook geïnspireerd geraakt door een experiment dat door BNN werd uitgezonden: „Het grote racisme experiment.”
xxx WhiteChicks